Vaaliohjelma

4. helmikuuta 2021

 


Vaaliohjelma

Huomenna Pälkäne on vihreä

Vihreä Pälkäne menee rohkeasti eteenpäin huolehtien ilmastosta, luonnosta ja ympäristöstä sekä asukkaistaan yhdenvertaisesti


Rakennetaan kestävä ja viihtyisä Pälkäne 


Kestävä ja viihtyisä Pälkäne tarkoittaa elävää kuntakeskusta ja kyläkeskustoja, monipuolista ja laadukasta asumista lähellä luontoa. Palvelut ovat saavutettavissa kaikille kuntalaisille, vapaa-ajanasukkaille ja matkailijoille. Pälkäne on lähellä ihmisiä. 

Pälkäneellä rakennetaan tulevaisuuden koteja kestävällä tavalla, ihmisten tarpeet huomioiden. Hyvät yhteydet takaavat sen, että Pälkäne on lähellä kaikkea, jolloin asuminen ja yrittäminen Pälkäneellä on mahdollista ja houkuttelevaa. Takaamme kylien asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden sekä yrittäjien osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet heitä koskevassa päätöksenteossa.


Haluamme edistää ja etsiä uusia tapoja liikkua sieltäkin, mistä julkiset eivät kulje. Soratien varrella asuminen on Pälkäneellä mahdollista ja kestävä vaihtoehto myös tulevaisuudessa. 


Metsät, järvet, puistot ja luonto ovat lähellä asuinpaikkoja koko kunnassa. 


  • Laaditaan Pälkäneelle tiekartta hiilineutraaliin tulevaisuuteen siirtymiseksi ja kehitetään kestävän kehityksen budjetointia. Hiilineutraalisuus huomioidaan tulevissa investoinneissa. Investoinnit ja hankinnat toteutetaan ekologisesti ja eettisesti.


  • Parannetaan energiatehokkuutta kunnan kiinteistöissä ja selvitetään rakennusten oman energiatuotannon mahdollisuudet. Ohjataan kiinteistöjen omistajia energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Energiatehokkuuten panostaminen maksaa itsensä takaisin. 


  • Kunnan omistamat metsät hoidetaan kestävällä tavalla, jolloin niistä nauttivat ihmiset ja eläimet sekä näin säilytämme hiilinielumme. 


  • Turvataan luonnon monimuotoisuus muuttamalla nurmikoita niityiksi erityisesti myynnissä olevilla tonteilla. Hoitamalla avoimia alueita esimerkiksi laidunnuksella sekä vaalimalla uhanalaisten lajien elinympäristöjä.


  • Arvioidaan etukäteen päätöksenteon vaikutukset kattavasti: ihmiset, elinvoima, ympäristö, ilmasto, työllisyys. Päätöksenteko on avointa. Osaltamme luomme avointa  ja keskustelevaa päätöskulttuuria ja tiedotusta. 


  • Edistetään joukkoliikennettä ja kutsupohjaista liikennettä sekä selvitetään uusia tapoja liikkua esimerkiksi yhteiskäyttöauto. 

Vihreä Pälkäne panostaa asukkaisiin 

Haluamme taata, että Pälkäneellä on tulevaisuudessakin hyvät julkiset palvelut vauvasta vaariin. Ihmisten hyvinvointi, sivistys ja erilaisten ongelmien ennaltaehkäisy on paras keino saavuttaa kestävä talous. 
Pälkäneellä tarjotaan tulevaisuudessakin laadukasta varhaiskasvatusta perheiden tarpeiden mukaisesti. Varhaiskasvatus edistää perusarvojen muodostumista, ihmisten ja luonnon kunnioittamista ja tutustuttaa sivistyksen maailmaan. Varhaiskasvatuksessa luodaan pohja tulevaisuuden koulupolulle. 

Pälkäneellä koulupolulla lapset huomioidaan yksilöinä ja heidän tarpeisiinsa reagoidaan. Erilaisuus on rikkaus eikä painolasti. Pälkäneellä on turvallista käydä koulua. Lapsia kuunnellaan ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin. Onnistunut peruskoulupolku edesauttaa jatko-opintoihin siirtymistä. Laadukas koulutus ja yhdenvertaiset mahdollisuudet itsensä kehittämiseen ovat toimivan kunnan tulevaisuuden turva.

Kirjasto ja kulttuuripalvelut ovat laadukkaita ja kuntalaisten saavutettavissa. Kulttuuripalveluja tuotetaan yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa ja kylien identiteetti näkyy myös kulttuuripalveluissa. Ammattimaisesti tuotetut kulttuuripalvelut täydentävät runsasta kolmannen sektorin tuottamaa kulttuuritarjontaa. 


Pälkäneellä sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan Kangasalan kaupungin toimesta. Aktiivinen vuorovaikutus tuottajan suuntaan on tarpeellista, jotta kuntalaiset pääsisivät perusterveydenhoidon piiriin nopeasti. Terveyspalvelut tulee olla tuotettu riittävän lähellä kuntalaisia asuinpaikasta riippumatta. Sosiaalipalvelut tulee olla tuotettu asiakaslähtöisesti ja niissä tulee panostaa ennaltaehkäisyyn. Yhteistyö julkisen palveluverkoston kanssa tulee olla tiivistä.


Työllisyyspalvelut auttavat työelämän ulkopuolella olevia asukkaita pääsemään takaisin työelämään erilaisten työllistämismallien kautta tai ohjaamalla heitä koulutuspalveluihin tai yrittäjyyteen. Kunta tarjoaa monipuolisia työtehtäviä ja ottaa hankinnoissa huomioon soveltuvin osin työllistämisehdon. 


  • Kasvatetaan nykyaikaisten vuokra-asuntojen määrää sekä edistetään uusia asumismuotoja. 

  • Tehdään rakennettu ympäristö ja rakennukset esteettömiksi ja helposti saavutettaviksi sekä ikäystävällisiksi. Huolehditaan myös esteettömistä retkeilyreiteistä. 


  • Huolehditaan, että meillä Pälkäneellä on pienet ryhmäkoot. Tämä takaa turvallisen lapsuuden ja voimme varhaisessa vaiheessa tukea lapsia kasvussa yksilöiksi. 

  • Varmistetaan terveelliset ja turvalliset tilat oppimiseen. Onkkaalaan rakennetaan uusi koulu, joka on terve, pedagogisesti toimiva ja moderni. Muissa kouluissa ennaltaehkäistään sisäilmaongelmia rakennusten oikea-aikaisilla korjauksilla ja asianmukaisella valvonnalla. Lasten ja opettajien oireiluun puututaan välittömästi ja ongelmista kerrotaan avoimesti. Huolehditaan, ettei koulumatka ole kenellekään kohtuuttoman pitkä.

  • Suositaan koulu- ja päiväkotiruokailussa kunnan lähi- ja luomuruokaa ja vähennetään eläinperäisen ruoan osuutta. Huolehditaan myös vegaanivaihtoehdon saatavuudesta.


  • Säilytetään nuorille turvalliset kokoontumistilat ja perustetaan nuorisovaltuusto tuomaan nuorten näkemyksiä päätöksentekoon. 


  • Huolehditaan ennaltaehkäisevästi kuntalaisistamme. 

Vihreä elinvoimainen Pälkäne hoitaa työllisyyttä ja taloutta

Pälkäneellä rakennettaan uusia palvelumalleja, joissa yritysten ja kuntalaisten kanssa käydään aktiivista vuoropuhelua. Palveluiden lähtökohta on kuntalaisten tarpeet ja samalla edistetään yrittäjyyttä ja työllisyyttä unohtamatta ympäristön kantokykyä. Pälkäneellä rakennetaan entistä paremmat puitteet erilaiselle yrittäjyydelle. Päästövähennykset ja työpaikat asetetaan usein vastakkain, vaikka kunnianhimoisten ympäristö- ja ilmastotoimien on todettu synnyttävän enemmän uusia työpaikkoja kuin vähentävän niitä. Erityisesti potentiaalia on pienissä kasvuyrityksissä, joissa usein uskalletaan ajatella toisin. Kunnat voivat tarjota näille yrityksille mahdollisuuden kasvaa. Globaalitavoite hiilineutraalisuuden suhteen tuo paljon mahdollisuuksia, Pälkäne ja sen yritykset voivat olla edelläkävijöitä ratkaisujen toteuttajina. 

Vihreä Pälkäne toimii yrittäjämyönteisesti monella eri tavalla. Kaavoituksella varmistetaan nopeat ja mutkattomat tontti- ja kaavaratkaisut sekä keskustojen elävyys ja viihtyisyys. Monipuolinen ja yritysten tarpeita tukeva koulutustarjonta auttaa yrityksiä löytämään kaipaamaansa työvoimaa. Tästä syystä Pälkäneen täytyy olla ajan hermoilla sekä tehdä monen tasoista yhteistyötä seutu- ja naapurikuntien kanssa.

Pelkästään kustannuksia leikkaamalla ei saavuteta talouden tasapainoa. Vihreä Pälkäne investoi rohkeasti tulevaan ja kestävään kasvuun. Se suunnittelee ja valmistelee investointinsa huolella ja tulevaisuuden toimintakykyä ja hyvinvointia kasvattaen. 

Kuntatalous on yhteisistä tarpeista ja resursseista huolehtimista paikallisella tasolla.
Loppujen lopuksi kyse on siitä, minkälaiset elämän puitteet kunnalla on tarjota asukkailleen.
Paras tulos ei aina löydy kunnantalon kokoushuoneesta vaan asukkaiden kanssa yhdessä.
Vihreässä kunnassa kuntalaiset otetaan aktiivisesti mukaan kuntatalouden suunnitteluun ja toteuttamiseen. 


  • Pälkäneelle kaavoitetaan yritystontteja. Pälkäneen hyvä sijainti houkuttelee yrityksiä, jos meillä on tarjontaa tonteista. Tieto vapaista yritystonteista ja toimitiloista on helposti saavutettavissa julkisessa verkossa ja niiden markkinointi tulee olla tehokasta. 

  • Tehdään kiertotaloudesta sekä energia- ja materiaalitehokkuudesta osa kotikunnan ja seudun elinkeinoelämän arkea. Esimerkiksi biokaasun tuotanto kierrättää paikalliset biojätteet, jätevesilietteen, lannan ja maatalouden sivuvirrat liikennepolttoaineeksi ja lannoitteeksi. 

  • Investoidaan tulevaisuuteen. Pälkäne käyttää euroja investointeihin, tavaroihin ja palveluihin. Panostetaan uusiin ratkaisuihin, kuten energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan ja älypalveluihin, jotka säästävät samalla kunnan rahaa, luovat työtä suomalaisille yrityksille ja uudistavat tätä kuntaa. 

  • Otetaan paikalliset yritykset mukaan kehittämiseen vahvasti. Toteutetaan kunnan hankinnat niin, että myös pienillä ja paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus päästä osallistumaan tarjouskilpailuun. Hankinnoissa mahdollistetaan pienten ja keskisuurten yritysten osallistumismahdollisuudet mahdollistamalla osa-tarjoukset ja asettamalla vaatimukset paikalliset yrittäjät huomioiden. Tulevista ja aukiolevista tarjouskilpailuista tiedotetaan tehokkaasti. 

  • Rakennetaan verkostoitunut, vetovoimainen ja mielekäs työpaja, joka tarjoaa eväitä palkkatyötä tai opiskelua kohti. Parannetaan työttömien mahdollisuuksia uudelleenkouluttautumiseen sekä kannustetaan jatkuvaan oppimiseen, ammattiosaamisen ja työelämätaitojen kehittämiseen. 

  • Helpotetaan aloittavien yritysten alkutaivalta antamalla edullisesti kunnan omistamia kiinteistöjä ja tiloja heidän käyttöönsä. Aloittavat ja tänne tulevat yritykset saavat nopeasti tukea ja vastauksia sekä löytävät tukiverkoston. 


Rohkeasti tulevaisuuteen!

Lähetä kommentti