Miten saada Pälkäneelle lisää asukkaita?

16. helmikuuta 2021

Tämän postauksen on kirjoittanut kuntavaaliehdokas Sari Tamminen

Pirkanmaalla asukasmäärä kasvaa, useat kunnat olivat muuttovoittoisia vuonna 2020. Pälkäne ei valitettavasti ollut. Mikäli me haluamme olla itsenäinen kunta vielä jatkossakin, on panostettava kasvuun. Pälkäneelle ei ole rakennettu kovinkaan montaa uutta asuinkiinteistöä viime vuosina. Tuostakin vähästä rakentamisesta ovat vastanneet yksittäiset perheet ja Luopioisten aktiivinen yhteisö. Yhtään uutta useamman perheen kotia ei ole rakennettu. Vanhoja ja huonokuntoisia rivitaloja on purettu. Mihin täällä uusien kuntalaisten tulisi muuttaa?

Emme me voi olettaa, että kaikki tänne haluavat rakentavat. Jos lepäämme vain asuntokaupan varassa, tarkoittaa se sitä, että edelliset asukkaat muuttavat pois. Kasvua ei tapahdu. Pälkäneen kasvu lepää nyt vain tonttikaupan varassa. Onko se tehokkain tapa kasvattaa kuntaa? Varsinkin, kun kaikilla potentiaalisilla rakentajilla ei ole nykymaailmassa tarvittavaa huomattavaa osuutta omarahoitusta silloin, kun rakentaminen olisi haaveena. Pälkäneellä on melko vähän vuokra-asuntoja tarjolla, koska vuokra-asunnoissa asuvien asuntokuntien osuus vuonna 2019 oli 15,5 %. Koko maassa osuus on 33,7%. Tokikin Pälkäne on rakenteeltaan erilainen kuin esimerkiksi Tampere. Vuokra-asuminen on kuitenkin selvästi kasvamaan päin kaikkialla, joten siihen kannattaa panostaa. Tänään 16.2.2021 Vuokraovi.comissa oli yhteensä kuusi vapaata vuokra-asuntoa tarjolla koko Pälkäneen alueella. 1 yksiö, 1 kolmio ja 4 kaksiota. Siinä ei ole paljon väestönlisäykselle tilaa.


Pälkäneellä on investoitu kunnallistekniikkaan mm. Roholassa, Tommolassa, Aitoossa, Luopioisissa ja Rautajärvellä. On rakennettu tiet, vesi- ja viemärilinjat. Nyt meidän on tehtävä ratkaisuja, jotta kallis kunnallistekniikka ei lepää enää käyttämättömänä. On mietittävä uusia uusia, nykyaikaisia tapoja, joilla ihmiset voivat hankkia asuntoja perinteisten tapojen lisäksi. On erotuttava rohkeasti edukseen. On rakennettava vuokra-asuntoja, jotka houkuttelevat asukkaita. Maailma on muuttunut, Pälkäneen vuokra-asunnot eivät. Lisäksi esimerkiksi vuokralle omaksi -ratkaisuja on muualla kokeiltu menestyksellä. Pälkäneellä ei ole vielä asumisoikeusasuntojakaan eikä pientalo-osakeyhtiöitä. Kaikkea tätä ei voida kunnan rahoilla tehdä, mutta osan kyllä. Investointi kunnan kasvuun maksaa itsensä vuokratuloina ja veroeuroina takaisin. Lisäksi kunta voi aktiivisesti ottaa  yhteyttä alalla toimiviin yrityksiin. Paikalliset rakennusliikkeet ovat jo nyt rohkeasti olleet mukana, joten olisiko aika kehitellä yhdessä jotain uutta? Panostukset kannattaa keskittää koulujen vaikutusalueelle, jotta voimme säilyttää nykyisen palveluverkkomme tulevaisuudessakin.

Maltillisella kasvusuunnitelmalla saavutamme parhaan tuloksen. Rohkeasti tulevaisuuteen!

Kuntavaaliehdokas Sari Tamminen 💚






Lähetä kommentti