Ikäihmisten perhehoito - Vakavasti otettavaksi palvelumuodoksi kuntaan

25. maaliskuuta 2021



Kirjoittaja: Johanna Ketola

Ikäihmisten perhehoito - Vakavasti otettavaksi palvelumuodoksi kuntaan


Vanhusten hoidossa ollaan etsimässä valtakunnallisella tasolla kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin erilaisia palvelumuotoja.

Ikäihmisten perhehoito on yksi lähes käyttämätön ja jo olemassa oleva vaihtoehto ja voimavara. Tämä hoitomuoto on kunnille edullinen, ikäihmiselle laadukas ja turvaa tuova, ja lisäksi yksi työllistämisen muoto.

Perhehoidon eri toimintamuodot tarjoavat joustavia ja monimuotoisia palveluja ikääntyneille.

Osavuorokautisessa perhehoidossa ikäihminen käy päivätoiminnassa perhekodissa pienessä porukassa. Tilapäinen perhehoito tarjoaa omaishoitajille mahdollisuuden vapaaseen ja ikäihmiselle kodin siksi aikaa. Pitkäaikainen perhehoito on asumis- ja hoitomuoto, jossa ikäihminen muuttaa perhekotiin perheenjäseneksi.

Näiden lisäksi on vielä perhehoitajan palvelut ikäihmisen omaan kotiin.

Pirkanmaan alueella toimintaa koordinoi Perhehoidon yksikkö, joka valmentaa uusia perhehoitajia. Perhehoidon yksikkö toimii kunnan oikeana kätenä kaikissa perhehoitoon liittyvissä asioissa helpottaen näin kunnan työtaakkaa.

Kangasala- Pälkäne voisi ottaa edistysaskeleen asettamalla ikäihmisten perhehoidon tiedostetumpaan asemaan. Tällähetkellä ko. yhteistoiminta-alueella on jo kaikkia edellä mainittuja perhehoidon muotoja, mutta toistaiseksi liian vähäinen määrä. Lisäksi kuntayhtymässä yleinen tietoisuus tästä palvelumuodosta on aivan lapsenkengissä.

Perhehoitajat tekevät työnsä kiireettömästi, ollen läsnä hoidettavilleen. Tämä on mahdollista, koska perhehoitajien hoidettavien määrä on pieni, ja ympäristö on koti. Heidän työpanoksensa olisi syytä nostaa kunnallisissa palveluissa arvoonsa. Lisäksi olisi erittäin järkevää saada kuntaan lisää perhehoitajia.

Satakunnassa tehdyssä vertailussa havaittiin, että jo kolme kotihoidon käyntiä/vrk tulee kunnalle kalliimmaksi kuin pitkäaikainen perhehoito. Samoin Askolan pienessä kunnassa säästettiin jopa 100 000€/v. sijoittamalla hoidettava perhehoitoon omaishoitajan vapaiden ajaksi.

Tiedottamalla perhehoidosta yhtenä vaihtoehtona ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa sekä kysyntä että toivottavasti myös tarjonta tulisivat kasvamaan.
Omaiset ja itse ikäihmiset jo arvostavat tätä ammattiryhmää, olisi hienoa jos arvostus nousisi vielä päättäjien tasolle.

Johanna Ketola
Ikäihmisten perhehoitaja
Kuntavaaliehdokas (vihr)
Haltian pappila, Luopioinen

Lähetä kommentti